Forside Nyheder Nyhedsoversigt Fokus tilbage på arbejdsmiljø

Fokus tilbage på arbejdsmiljø

Ramirents materielkonsulenter oplever i stigende grad, at der er stort fokus på prisen alene, når kunderne skal leje materiel eller præsenteres for et tilbud. Men der kan være mange fordele ved at fokusere på arbejdsmiljø og sikkerhed, også hvad prisen angår.

Derfor har Ramirent, i samarbejde med totalentreprenørfirmaet Jönsson a/s, koordineret et arbejdsmiljøkursus, hvor et udvalg af Jönssons byggepladsledere, tømrere og murere blev inviteret til et 3 timers arrangement. Her var der fokus på, hvordan man kan forbedrer arbejdsmiljøet i hverdagen, med indslag fra ergoterapeut fra Alectia, Byggeriets Arbejdsmiljøbus (Bam-bus) og ikke mindst Ramirent selv. Ramirent fremviste bl.a. nogle af de tekniske hjælpemidler, maskiner og materiel, hvor arbejdsmiljøet er i højsædet, og som dermed sikrer, at arbejderne skånes mest muligt i hverdagen.

Grundet stigende krav til planlægning og hensyntagende til medarbejdernes fysiske og psykiske arbejdsmiljø, har Jönsson valgt at øge fokus på ergonomi og hjælpemidler. Og dette arbejdsmiljøkursus var Jönssons første tiltag.

”Ved at gøre brug af løfteredskaber og andre hjælpemidler, sikrer man at håndværkerne ikke overbelastes, slides ned eller skades, og det kan betyde færre sygedage. I det hele taget betyder det, at medarbejderne får flere ressourcer til det arbejde, som maskinerne ikke kan klare. På den måde kan arbejdet udføres mere sikkert, og ofte også mere effektivt på sigt” fortæller Johnny Jørgensen, Fleet Manager hos Ramirent.

Kurset, som blev gennemført på Ramirents hovedkontor i Greve, var meget praksis-orienteret, idet deltagerne i forvejen havde personlige erfaringer med de emner der blev behandlet. På den måde kunne de fleste nikke genkendende til de problemstillinger og situationer, som blev gennemgået af eks. ergoterapeuten eller løst ved praktisk anvendelse af Ramirents tekniske hjælpemidler.

Der var overraskende stort engagement hos alle fremmødte. Deltagerne havde en meget åben indstilling til hele arrangementet og deltog aktivt i både øvelser og afprøvning af maskiner. Der var faktisk for lidt tid, så stor var interessen”, fortæller René Tietze, initiativtager og materielkonsulent hos Ramirent.

Også Jönsson har oplevet stor opbakning i arbejdet med at vende kulturen og være løsningsorienteret i planlægningen af arbejdet. ”Vi har kun modtaget positive tilbagemeldinger fra både byggeledere og svende, og ser allerede en effekt på vores byggepladser.” fortæller Hanne Blichmann, arbejdsmiljøkoordinator hos Jönsson a/s

Arrangørerne bag er da også enige om, at det var et meget vellykket initiativ, der forhåbentlig kan bidrage til at forbedre arbejdsmiljøet i branchen. Derfor er det også Ramirents tanke, at lave tilsvarende arrangementer med andre kunder i fremtiden. På den måde kan kendskabet til de muligheder der forbedrer både sikkerhed, arbejdsmiljø og effektivitet, blive spredt til flest mulige.